Energie besparen en isoleren
De prijzen voor energie zijn de afgelopen tijd flink gestegen. De situatie in de wereld zorgt voor onzekerheid op de energiemarkt. Hierdoor stijgen de gas- en elektraprijzen. Iedereen in Nederland krijgt hiermee te maken. Zo wordt uw energierekening een stuk hoger. Hoe hoog deze wordt, dat hangt af van uw energieleverancier, uw energiecontract, de grootte van uw huishouden en uw stookgedrag.
Gelukkig neemt de overheid ook maatregelen om de stijging van de energierekening te verlagen. Heeft u een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een energietoeslag van de overheid. Afhankelijk van uw situatie ontvangt u deze toeslag automatisch van uw gemeente. In sommige gevallen moet u deze zelf aanvragen. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente.
Energiebesparende tips
U kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen om energie te besparen. Klik hier voor energiebesparende tips. Heeft u vragen over de stijgende energieprijs en wat dit voor u betekent? Hieronder leest u de meest gestelde vragen.
Wilt u zelf energiebesparende maatregelen aanbrengen?
Bijvoorbeeld dubbel glas, vloer-, spouw- of dakisolatie? Vul dan het formulier energiebesparende maatregelen in.
Mijn woning heeft energielabel E, F of G. Wanneer verbetert Arcade mijn label?
Heeft uw woning energielabel E, F of G, dan ontving u van ons een brief. Hierin staat wanneer wij werkzaamheden uitvoeren aan uw woning. De werkzaamheden zijn gericht op het energiezuiniger maken van uw woning, waardoor het energielabel verbetert. Staat er geen datum in de brief? Neem dan contact met ons op via (0174) 28 23 33 of verduurzaming@arcadewonen.nl.

Veelgestelde vragen over energie besparen en isoleren
Waarom kan ik het isoleren van mijn woning niet meer tegen huurverhoging door Arcade laten uitvoeren?
Vanaf 1 januari 2023 mogen wij van de overheid geen isolerende maatregelen meer tegen huurverhoging uitvoeren. Dit geldt voor alle woningen, dus ook voor woningen met een energielabel A tot en met D.
Wilt u zelf energiebesparende maatregelen aanbrengen?
Dan heeft u hiervoor onze toestemming nodig. Toestemming vraagt u aan via dit formulier. Wij beoordelen uw aanvraag. U krijgt schriftelijk bericht van ons of wij akkoord gaan met de aanvraag. Bij de beoordeling van uw aanvraag kijken wij onder andere of u de juiste materialen gaat gebruiken. En of het een goede aanpassing is van de woning.
Mijn woning heeft energielabel C of D. Wat doet Arcade om mijn label te verbeteren?
De overheid heeft bepaald, dat woningen met een E, F of G label voorrang moeten krijgen en vóór 2028 verbeterd moeten zijn.
In de tussentijd proberen wij op logische momenten wel isolerende maatregelen uit te voeren, als dat mogelijk is. Bijvoorbeeld: laten wij uw woning in de komende jaren schilderen? Dan vervangen wij enkel glas voor dubbel glas.
Toen ik eerder isolerende maatregelen aanvroeg bij Arcade, werd mij verteld dat ik moest wachten tot 2023 met de aanvraag. Nu blijkt dat ik moet wachten op het geplande onderhoud aan mijn woning. Dit kan nog wel even duren. Kan dit niet sneller?
Wij snappen dat huurders met een hoog energieverbruik nog sneller een duurzame woning willen. We doen ons best, maar het verduurzamen van onze E, F of G gelabelde woningen kost veel tijd. Daarnaast kunnen we niet alle woningen tegelijk aanpakken. Gelukkig neemt de overheid inmiddels ook maatregelen om de energiekosten te verlagen.
Ook hebben we te maken met de regelgeving omtrent flora en fauna. Voor sommige isolerende maatregelen geldt dat wij eerst onderzoek moeten laten doen en eventueel extra maatregelen moeten aanbrengen.
De overheid heeft bepaald, dat woningen met E, F en G label voorrang moeten omdat deze het minst energiezuinig zijn.
Mijn woning had eerst label E, maar nu een pre-label C of D. Hoe kan dit?
Een energielabel geldt voor een periode van tien jaar. Het kan zijn dat wij in de tussentijd onderhoud uitvoerden aan uw woning. Door die werkzaamheden is het energielabel waarschijnlijk verbeterd. Wij werken met pre-labels. Dat is het label dat een woning zou krijgen, als we die opnieuw zouden aanmelden. Daardoor kan het label dat uw woning heeft afwijken van het pre-label.
Bovendien is de rekenmethode voor het bepalen van een energielabel aangepast (van NEN7120 naar NTA8800).
Door wie en hoe wordt mijn energielabel bepaald?
Woningcorporaties mogen zelf geen energielabels opstellen. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen inspecties uitvoeren en labels opstellen. De overheid controleert deze bedrijven steekproefsgewijs.
Mijn woning heeft nog enkel glas. Wanneer wordt dit vervangen voor dubbel glas?
Heeft uw woning een E,F of G label?
Dan ontving u van ons in november 2022 een brief met uitleg over de aanpak om het label van uw woning te verbeteren. Als wij uw woning verbeteren, brengen wij ook dubbel glas aan.
Heeft uw woning een C of D label?
Dan vervangen wij het enkel glas voor dubbel glas als wij schilderwerk uitvoeren.
Ik heb in het verleden dubbel glas laten plaatsen tegen huurverhoging. Hoe gaat Arcade hiermee om?
Wij vervangen enkel glas voor dubbel glas als wij schilderwerk uitvoeren. Brengen wij tijdens schilderwerk dubbelglas aan in uw woongebouw/woonrij? Dan wordt de huurverhoging van bewoners - die al dubbelglas hebben – vanaf dan stopgezet.
Mijn energielabel is anders dan een andere woning in mijn straat. Hoe kan dit?
Bij het opstellen van een energielabel is ook de ligging van de woning van invloed op het uiteindelijke energielabel. Een tussenwoning kan hierdoor anders scoren dan een hoekwoning. Als u het idee heeft dat uw woning daadwerkelijk anders is dan de andere woningen in de straat, dan kunt u bij ons de (meet-)gegevens opvragen. Stuur een e-mail naar verduurzaming@arcadewonen.nl
Wanneer wordt mijn woning geïsoleerd?
Heeft uw woning energielabel E, F of G?
Dan ontving u van ons een brief met meer informatie. De overheid heeft bepaald dat woningen met een E, F of G label voorrang moeten krijgen. Dit moeten wij doen voor 2028.
Heeft uw woning een energielabel A, B, C of D?
Dan moet u wachten tot wij regulier onderhoud uitvoeren aan uw woning.
Mag ik ook zelf mijn woning isoleren?
Heeft u een woning met een energielabel A, B, C of D?
Dan heeft u voor het zelf isoleren van uw woning onze toestemming nodig. Toestemming vraagt u aan via dit formulier. Wij beoordelen uw aanvraag. U krijgt schriftelijk bericht van ons of wij akkoord gaan met de aanvraag. Bij de beoordeling van uw aanvraag kijken wij onder andere of u de juiste materialen gaat gebruiken.
Heeft uw woning een E, F of G label?
Dan isoleren wij uw woning voor 2028. U ontving van ons een brief met meer informatie.
Hoe wordt mijn woning geïsoleerd?
Iedere woning is anders. We bekijken per woning welke isolerende maatregelen het beste resultaat opleveren.
Via de gemeente kan ik subsidie aanvragen om mijn woning te verduurzamen. Heb ik toestemming nodig van Arcade als ik hier gebruik van maak?
Afhankelijk van de gemeente waar u woont, zijn er misschien subsidies waar u gebruik van kunt maken. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente.
Komt u in aanmerking voor subsidie?
Houd er dan rekening mee dat u altijd onze toestemming nodig heeft voor het zelf isoleren/verduurzamen van uw woning. Toestemming vraagt u aan via dit formulier. Wij beoordelen uw aanvraag. U krijgt schriftelijk bericht van ons of wij akkoord gaan met de aanvraag. Bij de beoordeling van uw aanvraag kijken wij onder andere of u de juiste materialen gaat gebruiken.
Heeft uw woning een E, F of G label?
Dan isoleren wij uw woning voor 2028. U ontving van ons een brief met meer informatie.
Mag ik zelf zonnepanelen plaatsen?
Nee, dat mag niet. Wilt u zonnepanelen op uw dak? Dan kunt u hiervoor een aanvraag indienen via info@arcadewonen.nl. Wij beoordelen uw aanvraag. Zo kijken wij of het dak geschikt is en of wij binnen enkele jaren onderhoud aan het dak uitvoeren.
Meer informatie over zonnepanelen vindt u hier.
Ik kook nog op gas, maar wil elektrisch gaan koken. Hoe moet ik dit regelen?
U moet hiervoor toestemming bij ons aanvragen. Vul hiervoor dit formulier in. Houdt u er rekening mee dat de kosten voor het aanleggen van elektra voor uw eigen rekening zijn. Alleen een erkend installateur mag de werkzaamheden uitvoeren.
Ik wil van het gas af. Kan dat?
U kunt niet van het gas af. Ook is het niet de bedoeling dat u zelf de hoofdafsluiting van het gas dichtdraait.
Ik heb vocht en schimmel in mijn woning. Komt dit omdat mijn woning niet goed geïsoleerd is?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het grondwaterpeil onder uw woning hoog is. Het kan ook zijn dat u niet op de juiste manier ventileert. Het is belangrijk dat u een vocht- of schimmelplek in uw woning aan ons doorgeeft via een reparatieverzoek. Wij doen altijd onderzoek naar de oorzaak van het probleem en bespreken met u de oplossing.
Wat kan ik doen als ik mijn huur niet kan betalen door de stijgende energiekosten?
Heeft u moeite om de huur te betalen? Trek op tijd aan de bel. Zo voorkomt u dat de huurachterstand verder oploopt. En dat u extra kosten krijgt voor het niet op tijd betalen van de huur. Neem dus altijd contact op met onze huuradministratie via (0174) 28 23 00 (kies 1 en daarna 2). Of stuur een e-mail naar huuradministratie@arcadewonen.nl
U kunt bij geldzorgen ook hulp zoeken bij de gemeente waar u woont. Kijk op www.gemeentewestland.nl of www.denhaag.nl Via de zoekbalk zoekt u op 'hulp bij geldzorgen'.
Wat betekent de stijgende energieprijs voor mijn stookkosten?
Uw energierekening wordt waarschijnlijk een stuk hoger. Hoe hoog deze wordt, dat hangt af van uw energieleverancier, uw energiecontract, de grootte van uw huishouden en uw stookgedrag. Kijk hier hoe u energie kunt besparen.
Ik heb blokverwarming. Worden mijn energiekosten ook hoger?
Bij blokverwarming wordt de verwarming van uw woning via een gezamenlijke warmtebron geregeld. De warmtemeters op de verwarmingen in uw woning geven aan hoeveel warmte u verbruikt. U betaalt maandelijks een voorschotbedrag. Een keer per jaar lezen wij de meters uit en krijgt u de eindafrekening op basis van uw werkelijke verbruik. De prijzen voor gas- en elektra zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Daarom verhogen wij het voorschot voor uw stookkosten per januari 2023. Zo voorkomen wij dat u veel moet bijbetalen bij de eindafrekening. U ontvangt van ons uiterlijk half december een brief met het nieuwe voorschotbedrag.
Hoe kan ik besparen op mijn energieverbruik?
Op deze pagina leest u onze bespaartips.
Wat doet de overheid aan de stijgende energiekosten?
U leest hier welke maatregelen de overheid neemt.
Kom ik in aanmerking voor de energietoeslag?
De overheid neemt maatregelen om de stijging van de energierekening te verlagen. Heeft u een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een energietoeslag van de overheid. Afhankelijk van uw situatie ontvangt u deze toeslag automatisch van uw gemeente. In sommige gevallen moet u deze zelf aanvragen. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente.
Heeft de stijgende energieprijs invloed op mijn servicekosten?
De prijzen voor energie zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Wij sluiten meerjarige contracten af voor onze algemene aansluitingen. Daarom hebben wij op dit moment nog geen last van deze prijsstijging. Eind 2022 lopen onze energiecontracten af. Begin 2023 moeten wij nieuwe contracten afsluiten met waarschijnlijk hogere prijzen.
Op dit moment is nog onzeker hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. En wat dit betekent voor de servicekosten die u betaalt. Wij informeren u hier tijdig over.
Wat doet Arcade om mijn woning energiezuinig te maken?
Wij verduurzamen onze woningen stap voor stap en benutten hiervoor zoveel mogelijk logische momenten. Bijvoorbeeld wanneer wij groot onderhoud uitvoeren. De werkzaamheden zijn dan gericht op het energiezuiniger maken van de woning, zoals het plaatsen van isolatieglas, kunststofkozijnen, spouwisolatie en dak- en vloerisolatie. Daarnaast plaatsen wij zonnepanelen op de daken van eengezinswoningen in Westland. Onze nieuwbouwprojecten worden duurzaam (en gasloos) opgeleverd met minimaal energielabel A.
Heeft uw woning energielabel E, F of G?
Dan maken wij uw woning voor 2028 energiezuiniger. U ontving van ons een brief met meer informatie. Wij snappen dat huurders met een hoge energierekening nog sneller een duurzame woning willen. We doen ons best, maar het verduurzamen van woningen kost veel tijd. Daarnaast kunnen we niet alle woningen in één keer verduurzamen.
U kunt als huurder uw woning zelf ook energiezuiniger maken. Dit kan bijvoorbeeld met radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. Meer bespaartips leest u op deze pagina. Ook kunt u bij de gemeente gratis energiebesparende maatregelen aanvragen. Meer informatie vindt u op de website van uw gemeente.
Lees meer bespaartips op deze websites:
✔ Milieucentraal.nl
✔ Energievergelijk.nl
✔ Consumentenbond.nl
✔ Rijksoverheid.nl
✔ Zetmop60.nl
✔ Westlandwoontduurzaam.nl
✔ Bespaartips Woonbond