Inschrijven bij Woonnet Haaglanden. Hoe werkt dat?
Schrijf u in als woningzoekende
Voordat u kunt reageren op sociale huurwoningen, schrijft u zich eerst in bij Woonnet Haaglanden. U krijgt een inlogcode en een wachtwoord. Nadat u bent ingelogd, kunt u op www.woonnet-haaglanden.nl reageren op sociale huurwoningen van alle corporaties uit Haaglanden.
Vaak moet u wachten op een woning
Hoe lang het duurt voordat u voor een woning in aanmerking komt verschilt per gemeente en per type woning. De regels die gelden bij toewijzing van woningen leest u hier.
Heeft u vragen over het zoeken naar een sociale huurwoning in de regio Haaglanden?
Dan kunt u contact opnemen met Woonnet Haaglanden via (088) 48 87 000. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 12:00 en van 13:30 tot 16:30. Wilt u uw vraag liever schriftelijk stellen? Vul dan het contactformulier in op de website van Woonnet Haaglanden.
Heeft u vragen over het instellen van uw zoekprofiel?
Dan kunt u contact opnemen met Woonnet Haaglanden via (088) 48 87 000. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 12:00 en van 13:30 tot 16:30. Wilt u uw vraag liever schriftelijk stellen? Vul dan het contactformulier in op de website van Woonnet Haaglanden.
Laat u niet verleiden tot woonfraude
Reageer alleen zelf rechtstreeks via www.woonnet-haaglanden.nl op een woning. Maak geen gebruik van bemiddelaars of bemiddelingsbureaus. Zij beloven u dat u sneller aan een woning komt. En vragen veel geld om uw papieren - zoals inkomensverklaringen - te vervalsen. Lees hier verder.
Krijgt u een woning aangeboden?
Dan vragen wij u of u deze gegevens wilt uploaden in uw inschrijving op Woonnet Haaglanden. Ook controleren wij uw betaalwaardigheid. Als dit aandacht vereist maken wij met u afspraken hierover.
Andere objecten huren?
Wilt u een vrije sector huurwoning, een bedrijfsruimte, garage of parkeerplaats bij ons huren? Dan hoeft u niet ingeschreven te staan bij Woonnet Haaglanden.

Veelgestelde vragen over inschrijven
Wanneer ben ik starter?
U bent starter als u:
- Woont in een zelfstandige huurwoning buiten de regio Haaglanden.
- Woont in een koopwoning.
- Bij iemand inwoont.
- Op kamers woont.
- In een onzelfstandige wooneenheid woont (zonder eigen voordeur of eigen voorzieningen).
- Een tijdelijk huurcontract heeft (op basis van de leegstandswet) of een campuscontract.
- Dakloos bent.
- In het buitenland woont.
Inschrijfduur starter
Uw inschrijfduur telt vanaf het moment van inschrijving bij Woonnet Haaglanden.
Wanneer ben ik doorstromer?
U bent doorstromer als u:
- Woont in een zelfstandige huurwoning binnen de regio Haaglanden en deze leeg achterlaat.
Inschrijfduur doorstromer
U bouwt inschrijfduur op vanaf de datum van inschrijving bij Woonnet Haaglanden. Woonde u toen al in de woning? Dan tellen wij de jaren mee die u in uw huidige woning woont. Maar we tellen nooit meer dan 5 jaar mee.
Bijvoorbeeld, woont u 8 jaar in uw woning? Dan start u met een inschrijfduur van 5 jaar. Woont u 3 jaar in uw woning? Dan start u met een inschrijfduur van 3 jaar.
Ik woon in een huurwoning. Als ik mij inschrijf bij Woonnet Haaglanden, hoe lang is dan mijn inschrijfduur?
Woont u in een huurwoning buiten de regio Haaglanden? Dan bent u starter en telt uw inschrijfduur vanaf het moment van inschrijving.
Woont u in een huurwoning binnen de regio Haaglanden? Dan bent u doorstromer en tellen wij de jaren mee die u in uw huidige woning woont. Maar we tellen nooit meer dan 5 jaar mee. Zie voorbeeld 1 en 2.
- Voorbeeld 1:
U woont 3 jaar in een huurwoning binnen de regio Haaglanden. Als u zich inschrijft bij Woonnet Haaglanden bent u doorstromer en start u met een inschrijfduur van 3 jaar. - Voorbeeld 2:
U woont 8 jaar in een huurwoning binnen de regio Haaglanden. Als u zich inschrijft bij Woonnet Haaglanden bent u doorstromer en start u met een inschrijfduur van 5 jaar.
Ik woon in een koopwoning. Als ik mij inschrijf bij Woonnet Haaglanden, hoe lang is dan mijn inschrijfduur?
Woont u in een koopwoning dan bent u starter. Uw inschrijfduur telt vanaf het moment van inschrijving.
Wat is een duurzaam gemeenschappelijk huishouden?
Een duurzame gemeenschappelijke huishouding betekent, dat u en de andere persoon of personen blijvend een gezamenlijke huishouding voeren of gaan voeren. U deelt samen de kosten voor de huur, energierekening of verzekeringen. De samenwoning is bedoeld om in de toekomst door te gaan.
Welke personen behoren tot de duurzame gemeenschappelijke huishouding?
- Uw partner, met wie u een duurzaam gemeenschappelijk huishouden voert of gaat voeren*.
- Inwonende (pleeg) kinderen jonger dan 18 jaar**.
- Inwonende (pleeg) kinderen van 18 jaar en ouder die;
- onafgebroken in het ouderlijk gezin hebben gewoond
- of korter dan zes maanden uitgeschreven zijn geweest op het adres
- of langer dan zes maanden uitgeschreven zijn geweest, maar weer minimaal twee jaar ingeschreven staan op het adres. - Niet inwonende (pleeg) kinderen** die aantoonbaar weer tot het huishouden gaan behoren (bijvoorbeeld na opname in een inrichting, door gezinshereniging of na een uitspraak van de rechter).
* Staat u als stel met zijn tweeën ingeschreven bij Woonnet Haaglanden en woont u apart? Of staat de medeaanvrager korter op de inschrijving dan de hoofdaanvrager? In beide situaties moet u minimaal één jaar samen ingeschreven staan. Alleen dan bent u een duurzaam gemeenschappelijk huishouden.
** Bij co-ouderschap (na het verbreken van samenwoning, huwelijk of geregistreerd partnerschap) kan elke ouder de (pleeg) kinderen meetellen bij het eenouder huishouden. Het co-ouderschap moet u wel aantonen met een uitspraak van de rechter, een echtscheidingsconvenant of een formeel ouderschapsplan.
Welke personen behoren niet tot de duurzame gemeenschappelijke huishouding?
Een huishoudsamenstelling tussen inwonende (groot)ouders, broers, zussen, nichten, neven, overige familieleden, vrienden en kennissen zien wij niet als een duurzame gemeenschappelijke huishouding.
Wanneer toetsen wij op een duurzaam gemeenschappelijk huishouden?
Bij woningtoewijzing
Staat u met meerdere personen ingeschreven op Woonnet Haaglanden? En komt u in aanmerking voor een woning van ons? Bij woningtoewijzing bekijken wij het aantal personen dat bij uw duurzame huishouden hoort. Klopt het aantal personen niet? Dan kan dit gevolgen hebben voor de toewijzing.
Bij aanvraag medehuurderschap
Wilt u medehuurder worden? Bij een aanvraag voor medehuurderschap controleren wij of er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Meer informatie over medehuurderschap aanvragen leest u hier
Mijn partner en ik staan samen korter dan een jaar ingeschreven. Wanneer worden wij gezien als een duurzaam gemeenschappelijk huishouden?
Staat u als stel met zijn tweeën ingeschreven bij Woonnet Haaglanden en woont u beiden apart? Of staat de medeaanvrager korter op de inschrijving dan de hoofdaanvrager?
In beide situaties moet u minimaal één jaar samen ingeschreven zijn. Alleen dan zien wij u als een duurzaam gemeenschappelijk huishouden.