Overlast en hinder

Overlast of hinder is erg vervelend. Maar vaak weten uw buren niet dat zij dit veroorzaken.
Volg de stappen uit dit stappenplan om de overlast of hinder te verminderen.

Stap

1

Ervaart u overlast of hinder?

Wij maken onderscheid tussen hinder en overlast. Hinder kan ontstaan wanneer een irritatie af en toe voorkomt. Denk hierbij aan een feestje of een blaffende hond bij binnenkomst van de buurman. Overlast komt vaak en langdurig voor. Denk dan aan luide muziek die iedere nacht aanstaat of constant geblaf. 

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Help dat niet? Schrijf dan voor uzelf op om welke situatie het gaat en houd bij wanneer het voorkomt. 

 

Stap

2

Praat met uw buren

Het kan zijn dat uw buren zich niet van de hinder of overlast bewust zijn. Met een goed gesprek kunt u een heleboel ergernis oplossen. Wilt u graag in gesprek met uw buren? Maar weet u niet waar u moet beginnen? We hebben een aantal adviezen voor u:

  • Ga niet gelijk in gesprek. Laat de situatie even bekoelen.
  • Denk zelf alvast na over een oplossing en bespreek deze.
  • Praat met uw buren en neem de tijd. 
  • Kom met duidelijke voorbeelden van de overlast die u ervaart.
  • Blijf rustig en maak duidelijke afspraken met elkaar.

Stap

3

Overlast melden

Ervaart u extreme overlast? Bijvoorbeeld doordat uw buren onder invloed zijn van alcohol of drugs? Of omdat zij psychische problemen hebben? Meld hieronder de overlast. Doe ook een melding bij de gemeente als u zich zorgen maakt om uw buren. Westlandse huurders kunnen contact opnemen met de gemeente Westland op 140174. Haagse huurders kunnen een zorgmelding doen bij een meldpunt.

Na uw melding kijken we of we vervolgstappen kunnen nemen. In het uiterste geval starten we een juridische procedure. Houd er rekening mee dat dat niet altijd gebeurt. Soms zijn er andere oplossingen die sneller en beter werken. 

Het is soms ook goed om een melding te doen bij de gemeente of politie. 

Overlast melden

Stap

4

Schakel zelf hulp in bij gevaarlijke situaties

  • Bel bij spoed altijd met 112.
  • Geen spoed? Bel de politie op (0900) 88 44.
  • Vermoed u criminele activiteiten en wilt u dit anoniem melden? Doe dit bij Meld Misdaad Anoniem.
  • Maakt u zich ernstig zorgen over uw buren? Westlandse huurders kunnen contact opnemen met gemeente Westland op 140174. Haagse huurders kunnen een zorgmelding doen bij een meldpunt.

Veelgestelde vragen