Urgentie aanvragen

Heeft u dringend woonruimte nodig? In sommige gevallen kunt u een voorrangsverklaring aanvragen (ook wel urgentie genoemd). Met die verklaring krijgt u voorrang op een nieuwe woning.

Stap

1

Bekijk of u in aanmerking komt

Een voorrangsverklaring vraagt u bijvoorbeeld aan als:

  • U ernstige medische, sociale of financiële problemen heeft.
  • U in een erkende noodopvang verblijft.
Lees de voorwaarden van Gemeente Westland
Lees de voorwaarden van Gemeente Den Haag

Stap

2

Probeer eerst zelf een oplossing te vinden

  • Probeer eerst op een andere manier een oplossing te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar een vrije sector huurwoning, kamerhuur of tijdelijke inwoning.
  • Voor het aanvragen van een voorrangsverklaring moet u ingeschreven staan bij Woonnet Haaglanden. Daarna kijken we of een sociale huurwoning de enige oplossing is voor uw probleem.
  • Reageer minimaal drie maanden actief op passende woningen. Dit moet u aan kunnen tonen bij het aanvragen van een voorrangsverklaring.

Stap

3

Vraag de voorrangsverklaring aan

De woningcorporaties, zoals Arcade, bepalen niet of u de voorrangsverklaring krijgt. Dat doet de gemeente. 

Aanvragen bij gemeente Den Haag

U vraagt de voorrangsverklaring aan bij gemeente Den Haag. Lees meer uitleg over hoe de aanvraag gaat en hoeveel u daarvoor betaalt:

Urgentieverklaring bij gemeente Den Haag

Aanvragen bij gemeente Westland

Lees de stappen hoe u een voorrangsverklaring aanvraagt bij gemeente Westland:

Urgentieverklaring bij gemeente Westland

Stap

4

Uw voorrangsverklaring is 3 maanden geldig

Tijdens die drie maanden mag u met voorrang reageren op bepaalde woningen. Op de verklaring staat welke woningen dat zijn. Het is belangrijk dat u gedurende deze drie maanden zo veel mogelijk reageert op woningen die overeenkomen met uw zoekprofiel. Lukt het niet om met de voorrangsverklaring binnen drie maanden een passende (op basis van uw inkomen en huishoudsamenstelling) woning te vinden? Dan vervalt de voorrangsverklaring.

Binnen twee weken na deze vervaldatum kunt u nog wel een aanvraag indienen voor een éénmalige passende woningaanbieding. Dit kan alleen bij de woningcorporatie waar u de urgentie heeft ingediend. Let op: de woningcorporatie wijst u dan een woning toe. U heeft dan geen inspraak meer op de woonplaats en het soort woning. Accepteert u deze woning niet? Dan vervalt de voorrangsverklaring alsnog.

Veelgestelde vragen