Helaas komen datalekken in de praktijk steeds vaker voor. U heeft het misschien in het nieuws vast wel eens voorbij zien komen. Bij een datalek kunnen persoonlijke gegevens onbedoeld in handen van mensen met verkeerde bedoelingen komen die u proberen op te lichten.
Waar kunt u op letten?
Let extra goed op nepberichten via SMS of e-mail
U heeft de laatste tijd misschien meer spamberichten per e-mail ontvangen. Dit zijn reclame e-mails waar u niet om heeft gevraagd. Deze zijn vervelend maar kunnen geen kwaad. Wij adviseren u om extra goed op te letten op nepberichten, welke ook wel
Let goed op e-mails van bedrijven of bekenden die er anders uitzien
Twijfelt u of een e-mail van een bedrijf of een bekenden echt is? Bijvoorbeeld omdat de mail er anders uitziet dan u gewend bent. Of omdat de afzender bij u onbekend is. Dan is dit waarschijnlijk een nepbericht. Zij doen zich voor namens een bedrijf en proberen via het sturen van e-mails of sms-berichten aan uw inlog-, bank- en persoonsgegeven te komen. In een nepbericht kan persoonlijke informatie van u staan. Op die manier komt een nepbericht vaak heel geloofwaardig over. Gooi deze mail gelijk weg. Vergeet niet de mail ook uit de verwijderde items van uw mail te halen.
Klik niet op links en open geen bijlagen in e-mails van afzenders die u niet kent
In deze tijd kunnen nepmails er heel echt uitzien. Controleer daarom goed het e-mailadres van het bedrijf of de persoon waar u de e-mail van krijgt. Staat er een knop in de mail waar u op moet klikken? Ga hier dan eerst met uw muis overheen om te zien welke link er achter deze knop zit. Is dit een link met een vreemd webadres? Klik er dan niet op en gooi de e-mail gelijk weg. Vergeet niet de mail ook uit de verwijderde items van uw e-mail te halen.
Pas op voor valse telefoontjes
Belt iemand u onverwacht en doet die persoon zich voor als de bank of een andere bekende organisatie? Geef dan nooit uw pincode, wachtwoorden, rekeningnummer of andere persoonlijke gegevens door. Controleer altijd eerst of het bijvoorbeeld echt uw bank is die u belt of mailt. Hoe u dit doet, leest u op
Let op valse WhatsApp of SMS-berichten
Oplichters doen zich vaak voor als iemand die u kent. Een goede vriend, een familielid of uw zoon of dochter. Uit hun naam sturen ze dan een berichtje waarin ze vaak vragen om geld over te maken. Of om een verificatiecode door te sturen. Doe dit nooit.